Tampsan tanssilava

Tampsan tanssilava

Tampsan tanssilava (v. 1931)

Tampsa – Perinteinen kohtauspaikka lavatanssin ystäville

Huvikeskus eteläisessä Kymenlaaksossa vuosikymmenien ajan

Samoihin aikoihin, kun VPK:n soittokunta perustettiin, sovittiin Tampsankankaalla olevan huvi- ja tanssipaikan vuokraamisesta Lauri Piispaselta. Palokunta rakensi paikalle lavan, jossa alettiin järjestää juhlia. Soittokunta soitti palokunnan juhlissa ja tansseissa tanssimusiikkia pelkillä torvilla. Oman soittokunnan tahdittamana kesäiset tanssiaiset jatkuivat lähes viiden vuoden ajan.

Soittokunnan hiipuminen ei ollut ainoa muutos tanssiaisten järjestämiseen. Myös ihmisten musiikkimaku alkoi muuttua. Torvisoiton sijaan haluttiin kuulla viulu- ja haitarimusiikkia. Jo ennen soittokunnan lakkauttamista palokunta oli myynyt torvet pois ja hankkinut tilalle muita soittimia. Uusien tuulien puhaltaessa Tampsan lavatoiminta monipuolistui ja muuttui suurimuotoisemmaksi. Orkesterien valikoima kasvoi ja mukana oli jopa maan huippuja.

Juuri kun lavatoiminta alkoi sujua, syksyn 1939 jälkeen saatiin uutta mietittävää. Sodasta johtuva tanssitauko aiheutti pysähdyksen Tampsan toimintaan. Sotien jälkeen sään koettelema tuttu tanssilava kuitenkin heräili ja kutsui tanssin pyörteisiin vanhoja ja uusia kasvoja. Ihmiset kaipasivat yhdessäoloa. Vuonna 1946 Tampsalle rakennettiin uusi katettu ja entistä laajempi kahdeksankulmainen tanssitila palvelemaan yleisöä. Elokuussa 1949 lavan yhteyteen valmistui ravintola sekä talonmiehen asunto.

Tampsan toiminta on ollut vilkasta ja palokunnalle taloudellisesti kannattavaa koko olemassaolonsa ajan.