Nuoriso-osasto

Nuoriso-osasto

Poikaosastosta Nuoriso-osastoksi

27.3.1946 pidetyssä palokunnan kevätkokouksessa päätettiin perustaa palokuntaan poikaosasto. Poikatyön johtajaksi valittiin Olavi Hellsten sekä apulaisiksi Esko Pohju ja Timo Salmi. Poikaosaston toiminta aloitettiin vaatimattomasti. Mallia ja esimerkkiä ei ollut, mutta tehtävään valitut ohjaajat ja kouluttajat suunnittelivat ja laativat ohjeet koulutukselle. Mukaan tulleiden poikien lukumäärä oli suhteellisen pieni. Mukana oli 6-8 poikaa, jotka saivat aluksi valvojiensa johdolla tutustua kalustoon, kiillottaa messinkiä ja jynssätä paikkoja. Vähän kerrassaan kiinnostuneiden poikien määrä lisääntyi. Miesten harjoituksissa seurattiin tarkasti, miten palomiehet tekivät erilaisia tehtäviä ja näkemästä otettiin opiksi. Kun taloon oli päästy tutuksi, alettiin harjoitella kouluttajien opastuksella kaluston käsittelyä ja myös rivistöliikkeitä, mutta niin ettei oltu miehistön jaloissa.

Alkuaikoina pojat, jotka olivat mukana toiminnassa, olivat lähes poikkeuksetta perheistä, joista isä oli mukana palokuntatyössä, mutta vähän kerrassaan kaveritkin kiinnostuivat hyvästä harrastuksesta ja näin joukko kasvoi. Opetukseen tuli mukaan paloasioiden lisäksi ryhmä- ja joukkuepelejä, joissa kasvatuksen tavoitteena oli yhteenkuuluvuuden luominen.

Nimenmuutos

Vuonna 1981 Risto Lahdentaustan aikakaudella tapahtui osaston nimenmuutos, kun poikaosaston nimi muutettiin nuoriso-osastoksi. Nimenmuutos oli valtakunnallinen ilmiö ja hiljalleen myös tytöt tulivat mukaan toimintaan.

Nuoriso-osasto nykyään

Viikkoharjoituksissa opetellaan palo- ja pelastusalan perustietoja ja -taitoja sekä muita yleiseen turvallisuuteen liittyviä asioita ryhmäläisten taitotasoon nähden sopivalla vaikeusasteella. Viikkoharjoitusten lisäksi osallistumme mahdollisuuksien mukaan erilaisiin kilpailuihin, leireille, kursseille ja muihin tapahtumiin.

Nuoriso-osasto kokoontuu viikkoharjoituksiin kerran viikossa tiistaisin. Osasto on jaettu kahteen ryhmään jäsenten koulutustason mukaan. Ensimmäisen ryhmän (uudemmat jäsenet) harjoitukset ovat klo 17.00–18.00 ja toisen ryhmän (kauemmin mukana olleet) klo 17.45–19.00(-19.30 tarvittaessa). Kuukauden ensimmäinen tiistai molemmat ryhmät harjoittelevat yhtä aikaa klo 17.00–18.00 (-18.30 tarvittaessa). Toiminnasta laaditaan kausisuunnitelmat, joista selviää harjoitusten sisältö. Harjoitukset ovat tauolla myötäillen koulujen pidempiä lomia kesällä ja jouluna.

Osastoon voi liittyä 8-16-vuotias nuori huoltajansa suostumuksella. 16 vuotta täytettyään nuorella on mahdollisuus siirtyä hälytysosastoon ”harjoittelijaksi”, naisosaston jäseneksi tai jatkaa nuoriso-osaston kouluttajana. Uusia jäseniä otetaan mukaan toimintaan pääasiassa elokuussa ja tammikuussa, jolloin aloitamme uudet kaudet tauon jälkeen.
Yhteydenotot osaston toimintaan liittyen osastonjohtajalle sähköpostitse sihteeri@karhulanvpk.fi.